Prvi klijent započeo resocijalizaciju

Terapijska zajednica „Izvor“ za liječenje ovisnosti počela je sa radom 01.03.2010.g. U sklopu tretmana primjenjuju se razni oblici terapija koji su se u Europi u SAD pokazali kao djelotvorni u radu sa ovisnicima. Surađujući sa stručnjacima iz Njemačke, Belgije, Češke, Italije i SAD-a, našim klijentima nudimo terapijske sadržaje koji su im najprikladniji i najkorisniji. Sve to je pridonijelo, a ponajviše samo zalaganje i trud klijenta, da je već 15.08.2011.g. prvi klijent M.M. završio stacionarni dio terapije tj. rehabilitaciju u TZ „Izvoru“.

Svojim svakodnevnim sudjelovanjem u individualnim, grupnim i ekspresivnim terapijama, te radno-okupacionim sadržajima M.M. je postepeno pravio promjene u ponašanju, razmišljanju i emotivnom funkcioniranju, te je uspješno završio stacionarni dio terapije, tj. rehabilitaciju.

Tijekom boravka u Zajednici izrazio je i želju za završetkom nedovršenog osnovnog školskog obrazovanja, što je uspješno i učinio.

M.M. je započeo zadnju fazu tretmana, tj. resocijalizaciju. To podrazumijeva da uz stručno savjetovanje se ponovno prilagođava na život izvan Zajednice primjenjujući sva znanja i vještine stečene na Plehanu. Obavezan je biti u redovnom kontaktu sa Savjetovalištem u Sarajevu, kao i povremeno sa operaterima na Plehanu. Pošto mu je bitno da nastavi školovanje i postane uzoran građanin, pomogli smo mu da upiše srednju stručnu školu u Sarajevu. Kako obitelj ovog klijenta nije u povoljnoj socio-ekonomskoj situaciji, pronašao se sponzor iz Nizozemske koji želi ostati anoniman, a koji će, uz potporu HKO Kruh sv. Ante, snositi životne troškove našeg klijenta, koji se svojom snagom i voljom trudi usmjeriti svoj život na pravi put.

Ostali klijenti, njegovi prijatelji, u njegovom su izlasku pronašli inspiraciju i podsticaj da i sami budu uporni u svojim nastojanjima, da žive životom bez ovisnosti. Jedan od njegovih prijatelja napisao je:

„Ovogodišnje vrelo ljeto i 15. kolovoz ostat će zapisan u analima Terapijske zajednice „Izvor“ kao dan kada smo ispratili M.M., dečka koji je prvi uspješno završio program Zajednice i otisnuo se u stvarni svijet. Jutro je počelo kao i obično, no neka blaga napetost se provlačila između nas. Dijelom zbog radosti što netko od nas prvi uspijeva napokon uraditi jednu dobru stvar do kraja, a dijelom zbog tuge jer nas napušta naš drug, s kojim smo proveli dosta vremena zajedno – radeći i dijeleći dobro i zlo. Na jutarnjem sastanku M.M. je iznio svoj osvrt na put kroz program do današnjega dana. Čudno je kako taj period prođe brzo.

Mnogo događaja, uspona i padova vrijedi proći, uz ispravan motiv i veliku želju za promjenom, kao što je imao naš M.M.. Jer nas tada na kraju, poslije prijeđenog puta sigurno čeka nagrada.“ Mladen E.

Koristim i ovu priliku i ponosno čestitam klijentu M. na svemu što je dosada uspio, a preporučujem ga čitateljima Svjetla Riječi da ga se sjete u svojim molitvama i na taj način podrže.

Jelena Damjanac, dip. psih.,

voditeljica TZ „Izvor“

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.