Predškolska ustanova FRAMICA- HKO ''Kruh sv. Ante'' Busovača

Predškolska ustanova FRAMICA- HKO ''Kruh sv. Ante'' Busovača

Dječji vrtić FRAMICA u Busovači koji vodi HKO ''KRUH SV. ANTE'', je predškolska ustanova koja se bavi njegom, odgojem i obrazovanjem djece predškolske dobi od navršene prve godine života do polaska u školu. U produženom boravku radi se sa školskom djecom do 3. razreda. Vrtić je jedina ustanova te vrste na području Općine Busovača.

Vrtić su, u iznajmljenom prostoru u vlasništvu Općine Busovača, osnovale časne sestre franjevke, neposredno nakon rata. Prije tri godine sestre franjevke, zbog nedostatka osoblja, predale su vrtić na upravljanje Humanitarno-karitativnoj organizaciji „Kruh sv. Ante“, Franjevačke provincije Bosne Srebrene.Tijekom proteklih godina u devastirani prostor uloženo je puno novčanih sredstava, kako bi bio udoban za boravak djece. U prošloj godini izmijenjena je stolarija i nabavljena nova peć za grijanje, što je opet iziskivalo znatna novčana ulaganja. Također je nabavljeni sva potrebna oprema i potrebna pomagala za rad s djecom. Potpisan je višegodišnji ugovor/sporazum s Općinom Busovača za besplatno korištenje prostora.

U vrtiću je boravilo i do 60 djece. Trenutno, svakodnevno se radi sa 23 djece. Obuhvaćena su djeca predškolskog i školskog uzrasta. Predškolski uzrast ima grupu jaslica, gdje se radi sa bebama i stariju grupu.

Teška socijalno-ekonomska situacija utjecala je na to da se smanji broj djece, jer roditelji nemaju dovoljno sredstava za plaćanje boravka djece u vrtiću. Plaće su vrlo niske, a troškovi života visoki. Sve je više roditelja koji ostaju bez posla, a i oni koji rade, zbog niskih plaća, ne mogu plaćati troškove vrtića.

Imajući u vidu pad nataliteta i okruženje u kojem se vrtić nalazi, situacija je iz dana u dan sve teža. Stvarni troškovi vrtića po djetetu iznose 350,00 KM, dok roditelji plaćaju u prosjeku 150,00 KM. Razliku u cijeni nadoknađujemo iz drugih izvora i rezervi Kruha sv. Ante. U zadnjih par godina zbog krize i recesije u svijetu, znatno se smanjuju donatori kao i sredstva za ostale projekte. Može se reći da nam je veliki broj naših projekata, jako korisnih za naše građane, u neizvjesnosti zbog financijske situacije.

Cjelokupna ekonomsko-socijalna situacija našeg Vrtića je teška.

Imajući u vidu veliku potrebu postojanja takve ustanove, a što će biti još potrebnije u budućnosti, odlučili smo se obratiti na različite naslove i zatražiti materijalnu podršku za rješavanje za nastavak rada vrtića.

Nadamo da ćemo uspjeti u namjeri da našoj djeci osiguramo sigurne uvjete za sretno odrastanje, i u želji da najmlađi stanovnici Busovače ne ostanu bez svoje ustanove.

Sandra Zaimović

Kontakt telefon:

+387 33 728 865

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.