Nova nada

TZ ,,Izvor,, na Plehanu za liječenje i resocijalizaciju muških ovisnika, egzistira već dvije godine. Pored ostalih aktivnosti, svakodnevnica je pomoć susjedima, koji su najvećim dijelom stare i iznemogle osobe - doprema ogrijeva, čišćenje prilaznih puteva do kuća i gospodarskih objekata u ovim zimskim danima. Dana 14.02. štićenici TZ „Izvor“ pomogli su čišćenje snijega na gradskim ulicama Dervente, što je izazvalo pozitivne reakcije kod sugrađna.

Želja je bila uputiti signal drugima i dati svoj doprinos izlasku iz iznimno teške društveno-gospodarske krize, pa tako i ove elmentarne nepogode. Trenutno stanje moguće je mijenjati na bolje uz pozitivan doprinos svih. Kada prihvatimo da je ispravni kriterij vrijednosti: vrijedim koliko sam koristan drugima, tek tada možemo očekivati promjene na bolje. U vrijeme neimaštine, krize moralnih vrijednosti i beznađa, kada su ugrožena temeljna ljudska prava, svakodnevno se nameće pitanje: ima li nade?

Odgovor glasi: ima nade, ukoliko smo spremni mijenjati sebe, svoj način života, a potom i društvene strukture. Nema nade  bez čestitih, moralnih ljudi u svim sferama života, bez vraćanja duhovnim vrijednostima, bez promjene nas samih. Učinimo sve što je do nas samih, zasučimo rukave i uhvatimo se posla. Afirmirajmo znanje, rad i red. Svratimo pozornost i na zaboravljene, osamljene, bolesne. Pokucajmo na njihova vrata. Ako to mogu naši momci iz TZ Izvor, čije je stanje najvećim dijelom i posljedica poratnog životnog ozračja, pokušajmo i mi ostali.

Naši klijenti su sa paketima živežnih namirnica pokucali i na vrata ugroženih Ane Volar, Andrije Rašića i Jure Domića na Plehanu. To je tek početak njihove karitativne djelatnosti. Oni mogu i hoće još više: pružati NOVU NADU sebi i drugima. Poželimo njima i nama da što prije postanemo drugačiji.

(Željko Tadić, 08. ožujak 2012.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.