Proljeće u TZ „Izvor“

Proljeće u TZ „Izvor“ je bilo ispunjeno lijepim i radosnim dešavanjima, kao i sa uvođenjem novih oblika terapija.

Imalo smo priliku čestitati prvoj trojici klijenata na uspješno završenoj prvoj godini terapije. Najteže vrijeme je iza njih ali se i dalje intenzivno pripremaju za zdrav život izvan Zajednice. Gradovi koji se mogu radovati da su neki njihovi stanovnici odlučili biti bolji i korisniji članovi društva su Sarajevo, Velika Kladuša i Kakanj.

U cilju da imamo što bolju i kvalitetniji ponudu, stalno tragamo za novim metodama rada, koji su se u Europi i svijetu pokazali kao učinkoviti i uspješni. Tako da smo uz art terapiju uveli terapiju glazbom (music therapy) i pokretom (movement therapy), koji se svrstavaju u ekspresivne metode u psihoterapijskom radu.

Ekspresivne metode na čovjeka gledaju kao cjelinu koju čine tijelo, duh i duša. Koristeći određene segmente, ritam i harmoniju u terapiji glazbom, pokret i glazbu u terapiji pokretom, možemo jačati povezanost između tijela, duha i duše, te osvijestiti osobne poteškoće, strahove, brige i traume, kako bi iste mogle proraditi i otpustiti.

Ekspresivna psihoterapija je neverbalna i sa klasičnom (verbalnom) psihoterapijom predstavlja jaku i korisnu alatku u interdisciplinarnom liječenju ovisnosti.

Ni radno-okupacione aktivnosti ne zaostaju sa novim sadržajima. Počeli smo sa vrcanjem meda a u našem vrtu rastu slijedeći plodovi: krumpir, paprike, rajčice, kupus, rotkvice, lubenice, tikve, dinje, grah, mahune, krastavci, luk, patlidžan, tikvice, zelena salata, kao i mnoge vrste začina i ljekovitog bilja.

Gledajući prirodu kako se puna snage uvijek iznova budi i daje plodove, želimo i našim klijentima da tu proljetnu snagu uvijek osjete u svome tijelu, duhu i duši.

(Jelena Damjanac, 21. lipanj 2011.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.