Resocijalizacija liječenih ovisnika – zašto je bitna?

Točno dvije godine nakon primanja prvog klijenta na tretman, TZ „Izvor“ na Plehanu radi punim kapacitetom. 22 klijenta iz cijele Bosne i Hercegovine se nalaze u različitim fazama liječenja: priprema, rehabilitacija i resocijalizacija. Prve dvije godine rada veliki trud i zalaganje su usmjereni na razvijanju kvalitetne rehabilitacije, koja je usklađena sa europskim standardima i specifičnostima bh mentaliteta. Sada naš fokus usmjeravamo ka razvijanju resocijalizacije (ponovno uključivanje u socijalnu sredinu).

Dva klijenta uspješno su završila rehabilitaciju tj. liječenje u stacionarnim uvjetima, a još tri klijenta su pri samom kraju, te smo počeli razvijati prve bitne segmente, koji će omogućiti klijentima da ponovno postanu prihvaćeni članovi društva. Dugogodišnja zlouporaba narkotičkih sredstava dovela je do fizičkih, psiholoških i socijalnih promjena koje su rezultirale udaljavanjem od samog sebe, obitelji i cjelokupnog društva.  Upravo zato je resocijalizacija jedan od ključnih segmenata za uspješno održavanje trajne apstinencije.

U TZ „Izvor“ klijenti se postepeno pripremaju za izlazak, a Savjetovalište je uključeno i u traženje posla klijentima, bilo da dajemo preporuke ili se obraćamo nadležnim pojedincima i institucijama u koje klijent odlazi sa preporukama za posao. Kada klijent pronađe posao i izađe iz Zajednice, tada je i dalje sa nama u kontaktu, povremeno vraća u Zajednicu, kako bi podijelio svoje utiske, rješavao eventualne probleme i bio motivirajući model za klijente koji su na samom početku tretmana.

Predviđena resocijalizacija može trajati i do tri godine. Tijekom ove faze članovi obitelji su i dalje uključeni u terapijski proces.

(Jelena Damjanac, 06. travanj 2012.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.