Sve bolji rezultati uz manju podršku

Terapijska zajednica „Izvor“ na Plehanu u 2012. ulazi sa dobrim rezultatima na mnogim poljima. Posjetioci na licu mjesta mogu se uvjeriti u širok dijapazon terapijskih usluga. Oni su proširili dobar glas o nama u tuzemstvu i inozemstvu. Trenutno je u programu sedam klijenata  koji se nalaze na samim počecima terapije, tj. svoje životne promjene, a njima kao uzor su pored operatera/terapeuta i naši stariji klijenti, točnije njih četverica koji uskoro završavaju stacionarni dio programa. Završetak stacionarnog programa podrazumjeva završen obiteljski susret, tijekom kojeg se cijelo obiteljsko jezgro okupi u Zajednici, u iskrenom dijalogu se proanalizira prošlost, započne proces opraštanja, a budu dogovoreni konkretni planovi. Nakon toga klijent odlazi na prve vikende i radne tjedne kući sa ciljem navikavanja na obiteljski život i pronalaska posla. Nakon što klijent završi program, dužan je prvih pet tjedana vikende provesti u Zajednici, kako bi mogao razgovarati o eventualnim tekućim teškoćama. U  Savjetovalištu u Sarajevu na resocijalizaciji imamo trenutno jednog klijenta, koji na grupe ide u udruženje „Proslavi oporavak“, dok ga mi individualno pratimo. Ukupno u TZ „Izvor“ boravi 16 klijenata.

Svjesni da jedino zajedničkim snagama možemo djelovati i učiniti više,  nastavljamo i u ovoj godini sa umrežavanjem sa relevantnim pojedincima i institucijama. Zbog gospodarske i socijalne situacije u svijetu i sve manje zainteresiranosti donatora za BiH, dobri i evidentni rezultati sve više ostaju bez konkretne podrške. Imali smo dvije značajne posjete početkom ove godine. 11.01.2012. u posjeti smo imali djelatnike Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Banja Luka – Odjeljenje za bolesti ovisnosti. Tijekom poludnevnog druženja sa dr. Tatjana Maglov, dr. Sinišom Dragojevićem, te tehničarima Dejanom Milešićem i Željkom Gvozdenovićem detaljno smo predstavili načine rada Zajednice, kao i pokazali stambene i terapijske uvjete rada i života. Kolege iz Banja Luke su bili pozitivno iznenađeni viđenim, te je dogovoreno da ćemo se sa obje strane potruditi da nastavimo suradnju u onom obliku koja će biti najbolja za ovisnike iz Republike Srpske.

18.01.2012. u posjeti su nam bili predstavnici Vlade Zeničko-dobojske županije: premijer Fikret Plevljak, Senka Balorda – ministrica Mnistarstva zdravstva, Rifat Delić – ministar Ministarstva unutarnjih poslova, Raif Seferović – ministar Ministarstva za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoliša i Mirsad Mešić – zastupnik u parlamentu BiH. Domaćini su im bili fra Stipan Radić, ravnatelj KSA, Dragana Mandić, psihoterapeut i Željko Tadić, voditelj okupacione/radne terapije.

Nakon upoznavanja sa pravilima rada TZ „Izvor“ , razgovora sa domaćinima i klijentima i razgledavanja stambenih i radnih prostora Zajednice, gosti su bili iznenađeni kvalitetom rada i uvjetima boravka. Osim pohvale viđenom i dosada učinjenom, obećali su konkretnu pomoć u granicama svojih kompetencija i mogućnosti.

Na kraju skoro cjelodenvnog druženja organiziran je susret sa gospodinom Miloradom Simićem, načelnikom općine Derventa i njegovim suradnicima. Načelnik ih je upoznao sa poteškoćama pri otvaranju Zajednice, ali i sa dobrim ozračjem koje se stvorilo nakon otvaranja. Nadati se da će ovakvi i slični susreti doprinjeti održivosti TZ „Izvor“.

(J.Damjanac/S.Radić, 08. veljača 2012.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.