TZ „Izvor“ predstavila svoj program u Španiji

Od 25. do 26.10. na ostrvu Palma de Mallorca u Španiji održana je Euro-TC (Europsko udruženje terapijskih zajednica) konferencija o temi „Prevencija ovisnosti i liječenje u Europi“, „Podražavajuća dostignuća u vremenima krize“ i „Europski obiteljski projekt podrške“. Terapijsku zajednicu „Izvor“ je predstavljala koordinatorica Jelena Kragulj, te je održala prezentaciju o temi „Kreativni načini financiranja u vremenima krize“.

Dvodnevna konferencija je organizirana u suradnji sa španjolskom asocijacijom IREFREA, te su sudionici tijekom mogli birati između paralelno održavanih različitih predavanja i sudjelovati u diskusijama koji su vodili priznati stručnjaci iz Europe. Ovom prilikom je obilježieno i 30 godina postojanja IREFREA, kao i 26 godina postojanja Projekta čovjek na Balearima i 25 godine postojanja Euro-TC.

TZ „Izvor“ se predstavila i na ovogodišnjem Euro TC seminaru u Berlinu, koji je održan od 29. – 30.11.2012.g. Posebno se obrađivala tema traume, njenog utjecaja na razvoj ovisnosti, te kako pomoći djeci čiji su roditelji ovisnici. Jelena Kragulj iz TZ „Izvora“ je pripremila predavanja o tome što je trauma, PTSP (posttraumatski stresni poremećaj), analiza situacije u BiH, te prikaz ratnih traumatskih iskustava klijenata TZ „Izvora“. Ovom prilikom je TZ „Tannenhof“ proslavio 30 godina od otvaranja prve kuće za roditelje ovisnike sa djecom.

Osim toga, u Terapijskoj zajednici „Izvor“ održana je terapija poznata kao Postavka obitelji za klijente ove Zajednice. Od samog otvaranja TZ „Izvora“, voditelji Zajednice se trude klijentima pružiti terapijske usluge koje se mogu dobiti u EU, a koje su se pokazale kao učinkovite. Osim same zajednice koja ima svoju terapijsku notu, ne smijemo zaboraviti da je ovisnost bolest, koja traži stručni pristup u samom liječenju.

Tako su od 12. – 14.12.2012. u prostorijama TZ „Izvora“ na Plehanu klijenti imali mogućnost da urade osobnu postavku obiteljji i dobiju nove uvide za smjernice za čist i trijezan život trajnog apstinenta. Postavku obitelji je vodio psihoterapeut Horst Broemer, direktor TZ „Tannenhof“ iz Berlina. Gosti su bili djelatnici Detoks centara iz Sarajeva i Banja Luke, kao i Centra za mentalno zdravlje iz Gradiške i Zenice. Gosti su ovom prilikom imali mogućnost da se upoznaju sa navedenom tehnikom kao i specifičnostima rada sa ovisnicima.

(Jelena Kragulj, 21. prosinac 2012.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.