TZ „Izvor“ u posjeti TZ „Zemlja živih“

Terapijska zajednica „Izvor“ već duži period ima odličnu suradnju s Pravoslavnom crkvom- Parohijom Derventa. Pravoslavni svećenik Siniša Maksimović mjesečno posjećuje klijente momke koji su u zajednici i im pomaže u njihovom vjerskom razvoju, a rad Zajednice je pomogaorazličitim donacijama. Za djelatnike TZ „Izvor“ i klijente sveštenik Maksimovićorganizirao je 11. travnja jednodnevni izlet u posjet TZ „Zemlja živih“u Srbiji. Domaćin je bio otac Branko Ćurčin koji je voditelj terapijskih zajednica u Srbiji pod nazivom „Zemlja živih“. Otac Branko vodi 6 zajednica, od kojih je 5 zajednica za muškarce i jedna za žene.Terapija u ovim zajednicama je usmjerena na rad i vjeru. Otac Čurčin smatra da vjeranudi mehanizme da ovladamo samim sobom. On je učio od fra Svetozara Kraljevića u Međugorju u terapijskoj zajednici „Milosrdni otac“, te smo mogli primjetiti dosta sličnosti u radu s klijentima kao u pomenutoj. Svaka od ovih 6 zajednica ima u između 20 i 30 klijenata. Sve zajednice su posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

Prvi posjet je bio u muškoj zajednici u blizini Čeneja. Ova zajednica je osnovana 2006. godine. U ovoj zajednici smo se upoznali s načinom rada zajednice, a klijenti jedni s drugima, dok su djelatnici terapijskih zajednica razmijenili iskustva i ideje za mogućiu buduću suradnju.

Sljedeća stanica na našem izletu je bila ženska zajednica u blizini Bečeja. Ova zajednica je osnovana 2007. godine. Klijentice koje su u terapijskoj zajednici su nam predstavile svoj način života i pravila po kojima one žive u zajednici. Djelatnici terapijskih zajednica su razmijenili iskustva u radu s klijentima te razmijenili po nekoliko savjeta kako poboljšati svoj rad. Vrlo zanimljiv način suradnje TZ „Zemlja živih“i gradskih komunalnih preduzeća omogućava klijentima ove zajednice da nakon završetka programa u zajednici volontiraju u komunalnom preduzeću uz određenu naknadu što je vodi ka boljoj resocijalizaciji klijenata nakon boravka u zajednici.

U prostorijama Njemačke ambasade 11. travnja potpisan je Ugovor o financijskoj potpori Ambasade Terapijskoj zajednici „Izvor“. Ugovor su potisali ravnatelj fra Joso Oršolić i ambasadorica Ulrike Knotz. Ugovor je u vrijednosti 8.800 €, a sredstva ćemo iskoristiti za nabavku košnica i pčela, za sadnice voća kao i za nabavku životinja (krava i koka nosilja).

Također je 22.veljače u prostorijama Češke ambasade potpisan je Ugovor o financijskoj potpori Ambasade Terapijskoj zajednici „Izvor“. Ugovor je potpisala voditeljica TZ Izvor Jelena Kragulj. Ugovor je u vrijednosti 16.060 KM, a sredstva ćemo iskoristiti za nabavku poljoprivredne mehanizacije za obradu zemlje na Plehanu. Ovim putem se srdačno zahvaljujemo Ambasadama na potpori i prepoznavanju vrijednosti našeg rada.

(Jelena Oršolić, 22. travanj 2013.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.