Na traumu i stres nitko nije imun

U samostanu sv. Ante na Bistriku  od 17. do 19. ožujka održan je Bazični  seminar za  12 sudionika, studenata Franjevačke teologije u Sarajevu i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Tema je bila komunikacija, stres i trauma, PTSP, trans-generacijski  prijenos traume, te rad s traumatiziranim osobama.

Predočena tematika je vrlo značajna za njihovo buduće zanimanje, ali i za cjelokupno građanstvo. Koliko je seminar pridonio razumijevanju traume i njenog utjecaja na pojedinca, obitelj i društvo govore izjave samih sudionika, čiji jedan dio glasi:

Ivan Šarčević, ml., Franjevačka teologija:

- Ovo je jedan od najboljih seminara na kojima sam do sada sudjelovao. Koristan je iz više aspekata. Naučio sam dosta o traumi i stresu: o njihovom nastanku, razvoju i kako se boriti s njima. Također sam uvidio da nitko na njih nije imun, te da ih ne treba izbjegavati, već postepeno rješavati.
- Naučeno na seminaru, savršeno dobro mogu primjeniti… lakše ću neke stvari prebroditi u svom životu kao diplomirani teolog u radu s ljudima…prepoznati neke simptome kod ljudi s kojima radim i pokušati im pomoći, ili uputiti da potraže pomoć na pravoj adresi.
- U Bosni i Hercegovini najviše trauma je ostatak iz rata…prolazak kroz seminar Trauma u procesu pomirenja bi dobro došao ljudima da oproste svome neprijatelju, da se uče toleranciji…stavti žrtvu na mjesto počlinitelja, da žrtva pokuša razumjeti počinitelja i konačno mu oprostiti.

Asim Esmić, Fakultet islamskih nauka:

- Seminar Trauma centra predstavlja izvrstan primjer odnosa predavač- slušalac, kao i sam način predavanja i radne atmosfere. Meni, budućem vođi zajednice, će sigurno od koristi biti stečeno znanje, iskustvo kroz vježbe, kako prepoznati traumu i pokušati lice koje prolazi kroz problem uputiti na rješavanje istog.
- U svom životu i radu u velikoj mjeri mogu primijeniti tehnike i način radionice, prenijeti iskustvo i naći načina da pomognem zajednici u kojoj djelujem.
- Ovakvi seminari uvelike mogu doprinijeti međunacionalnom pomirenju jer je u postupku radionice postoji izvrstan primjer prihvaćanja kolektivne i vlastite odgovornosti, i upoznavanja „drugih“ koji nemaju one razlike koje svjedoče naše predrasude, koje kada shvatimo u pravom smislu „izbrišu“ naše razlike.

Svi sudionici seminara mišljenja su da su ovakvi seminari/radionice vrlo korisni i potrebni , pa su zahvalni HKO Kruh sv. Ante što im je pružio mogućnost da sudjeluju i obogate se novim spoznajama.

(Mirela Šuman,voditeljica Trauma Centra, 22. ožujak 2011.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.