Novinari u BiH – ključni u izgradnji mira i pomirenja

Jednodnevna radionica za novinare na temu „Izgradnja mira, trauma i pomirenje“ održana je  29. ožujka u Banja Luci. Na radionici je sudjelovalo 7 novinara i jedan student četvrte godine novinarstva iz sljedećih medijskih kuća RTRS, Radio Balkan, Radio Marija, TV Bel Kanal,  portal Etrafika.net, Nezavisne novine.

Ista je jednodnevna radionica održana i za novinare u Sarajevu 30. ožujka. Na radionici je sudjelovalo 8 novinara  iz medijskih kuća Radio 8, BH RADIO 1, Radio M, Glas Amerike, Magazin ŽURNAL, RTV Vogošća, EFM radio.

Tijekom radionica obrađene su teme „Zašto je važno pisati  o izgradnji mira, traumi i pomirenju“ čak i 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Također se razgovaralo i o tome kako bh. mediji izvještavaju, o analizi medija i pisanja, te se vodila diskusija sa novinarima o procedurama  izvještavanja o ovim temema unutar njihovih redakcija.

Pomenuti su i načini izvještavanja o temama koje obrađuju slučajeve traumatiziranih  osoba:
- faktori koji utiču na podržavanje netrpeljivosti među nacionalnim grupama unutar BiH, faktori koji produbljuju traumu, i faktori koji doprinose stvaranju nestabilnosti društvene zajednice u BiH-koliko neprikladan jezik ili jezik mržnje utiče na mir i pomirenje, stvaraju li novinari novu kulturu sjećanja (narativi, kolektivno pamćenje)?

- etički kodeks i stvarnost čitateljstva/slušateljstva – kako poštovati kodeks a da zadovoljimo kao medij krajnjeg korisnika?

- izgradnja saveznika i izvora informacija u organizacijama koje se bave traumatiziranim osobama, ili rade na temu izgradnja mira;

Radionica je pridonijela interakciji i poticanju učesnika da iznesu svoje mišljenje i vrše razmjenu iskustava, te povezivanje prakse i teorije kroz  približavanje tema Traume i pomirenja na razumljiv i jednostavan način. Jedino razgovorom i otvaranjem tabua pokrećemo stravi sa mrtve točke.

(HKO "Kruh sv. Ante", 31. ožujak 2011.)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.