Psihoterapija u zajednici

Psihoterapija u zajednici

U okviru dvogodišnjeg projekta (2008-2010) „Psihoterapija u zajednici“ pružena je dodatna edukacija za 16 psihoterapeuta, iz 5 bh. gradova (Sarajevo, Konjic, Mostar, Zenica, Prijedor, Tuzla), koji su zaposleni u centrima za mentalno zdravlje ili bolnicama. Terapeuti su prošli edukaciju iz traume, specifičnosti u radu sa traumatiziranim osobama, identitete, žalovanje, oprost i pomirenje, kao i dva modula iz NEI tehnike (neuro-emocionalne integracije) koja se pokazala kao učinkovita tehnika u radu sa traumatiziranim osobama. Edukacije su vodili domaći i inostrani stručnjaci.

Ovih 16 psihoterapeuta je tijekom dvije godine obavljalo volonterski 10 sati mjesečno sa ratnim veteranima iz lokalnih zajednica. O svom radu u udrugama psihoterapeuti su  dostavljali izvješća koordinatoru projekta „Psihoterapija u zajednici“ svakih 6 mjeseci. Kako bismo povezali udruge veterana iz lokalnih zajednica organizirali smo dva susreta veterana ”Veterani u procesu pomirenja” 2009. i 2010. godine u Sarajevu, iz 10 bosansko-hercegovačkih gradova, gdje su veterani iz sve tri boračke populacije imali priliku zajedno raditi na  preradi njihovih osobnih trauma i jačati kapacitete udruga veterana.

Terapijski rad Trauma centra organiziran je u poslijepodnevnim satima, sa ciljem podrške zajednici u nastojanju unapređenja mentalnog zdravlja građana kroz poboljšanje dostupnosti i kvalitete pružanja psihoterapijskih usluga osobama sa PTSP-om, članovima njihovih obitelji i ostalim građanima kojima je ovaj vid pomoći potreban. U ovaj rad su uključeni i terapeuti iz različitih psihoterapijskih pravaca (geštalt, realitetna, obiteljska, kognutivna-bihevionalno, i dr.), kao i terapeuti koji su pred sticanjem zvanja certificirani psihoterapeut. Pored individualne psihoterapije u Centru se provodi i grupna psihoterapija. U prethodnom periodu uspostavljena je suradnja sa: Unijom veterana iz Sarajeva, Udruženjem logoraša Sarajevo, Savezom demobiliziranih boraca Kantona Sarajevo, Udrugom građana „Optimizam“ BiH.

Tijekom 2009. godine u Trauma centru je realizirano 216 sati psihoterapije, a kroz Centar je prošlo 50 klijenata. Tijekom 2010. godine u Centru je realizirano 424 sati psihotrerapije, a Centar je posjetio 71 klijent.

(HKO „Kruh sv. Ante“, 31. ožujak 2011.)

DownloadSitemapLinkoviDONIRAJ

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.