Seminar kao pomoć u svakodnevnom životu

U periodu od 25- 27.10.2011 godine,u hotelu Hollywood u Sarajevu, održan je napredni seminar  „Trauma u procesu pomirenja II“, za 21 sudionika iz 5 bh gradova ( Sarajevo, Sanski Most, Široki Brijeg , Goražde , Brčko) koji su prošli bazični seminar „Trauma u procesu pomirenja“. Na bazičnom seminaru sudionici dobivaju elementarna znanja glede traume i njenih posljedica na osobu, obitelj i društvo, dok se na naprednom seminaru obrađuje ulogu identiteta, narativa i žalovanja u procesu pomirenja.

Neki sudionici su iznijeli svoja osobna iskustva i što im je pomoglo da djelomice prođu kroz ovaj proces. Smatraju da proces žalovanja pridonosi izlasku iz ciklusa žrtve i počinitelja. Kakav je dojam seminar ostavio na sudionike, govori i pismo jednog od sudionika, Danijela Paradžika, profesora tjelesne i zdravstvene kulture iz Širokog Brijega:

Seminar u organizaciji Trauma centra i HKO sv. Ante predstavlja izvrstan primjer organiziranja radionice gdje sudionici aktivno sudjeluju sa svojim promišljanjima i idejama iznoseći neka svoja osobna iskustva susreta sa stresom i traumom, te način na koji su se suočavali s njima. Iskustva sudionika seminara uvelike nam mogu pomoći da neke tehnike, kojih možda nismo bili niti svjesni, a koje smo osvijestili na ovom seminaru kroz grupni rad, iskoristimo u borbi protiv stresa i traume u svakodnevnom životu. Osobito mogu biti od pomoći osobama koje su na ovaj ili onaj način pogođene nemilim ratnim događanjima na području BIH čije se posljedice osjećaju još i danas. Vjerujem da ću svoja nova stečena znanja sa ovog seminara  moći primijeniti u svom životnom okruženju, te da ću sa svojom ulogom profesora poboljšati kvalitetu komunikacije s djecom kroz odgojno obrazovni sustav. Želio bih naglasiti da način organizacije seminara uvelike pridonosi međusobnom upoznavanju sudionika, kako kroz razmjenu iskustava u okviru teme, tako i u slobodno vrijeme, budući da su svi sudionici smješteni na jednoj lokaciji u ugodnom okruženju.

Iskreno hvala Trauma centru i HKO kruh sv. Ante, što su mi omogućili sudjelovanje na ovom seminaru i nadam se da ću imati priliku sudjelovati  u narednoj radionici koja se planira održati polovicom mjeseca prosinca.

(Mirela Šuman, 22. studeni 2011)

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.