APOSTOLSKI NUNCIJ U BiH POSJETIO STUDENTE FRANJEVAČKOG STUDENTSKOG DOMA

Objavljeno: 10. 11. 2017.

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto, posjetio je 9. listopada studente u Franjevačkom studentskom domu na Kovačićima. Susret se održao u Multimedijalnoj dvorani FMSC-a. Susretu su također nazočili i monsinjor Giuseppe Trentadue, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, definitor i ekonom fra Nikica Vujica, ravnatelj HKO „Kruh sv. Ante“ fra Joso Oršolić.

Na početku susreta, apostolski nuncij održao je emotivni govor studentima u kojemu je poručio kako je važno živjeti u punini sadašnjeg trenutka, jer će on poslije proći. „Znajte da trebate cijeniti ovo vaše životno razdoblje u kojemu živite“, poručio je studentima.

Zanimalo ga je kako su studenti organizirani i kako se osjećaju tu u kući svetog Franje. Poručio je kako se trebaju osjetiti kao članovi jedne obitelji, studentske obitelji. „Nije dovoljno samo studirati, trebate se osjetiti članovima iste obitelji. Trebate se osjetiti svi braćom i sestrama. To je vrlo važno za vaš potpuni rast, kako bi postali pravi ljudi i prave žene. Ovo vaše bradstvo ima još veću važnost. Naročito jer se zna da dolazite iz različitih religijskih skupina. Ovdje jedni druge možete obogatiti“.

U nastavaku govora, istakao je problem odlaska mladih. Razumije razloge odlaska, ali ne može razumjeti kada netko ima životni plan, samo otići. Odlazak je, ističe, pogrešan životni plan. Formirati se ovdje kao znanstvenik, a onda otići, jednostavno je pogrešno. U svome govoru istakao je svjesnost da životni plan ostanka traži žrtvu, i da o toj žrtvi svi izbjegavaju govoriti, i odgajatelji i svećenici. No, on je govorio upravo o žrtvi i poručio studentima kako je i ovaj trenutni period njihova života, žrtva. Studiranje je žrtva. „Već je žrtva što ste ovdje u Sarajevu, odvojeni od svojih obitelji. Zar nije isto tako žrtva učiti po cijeli dan i čitati knjige? Ali, ako se ja sada ne žrtvujem, neću doći do cilja. Ništa se u životu ne postiže bez žrtve. Isplati se žrtvovati jer će te svojom žrtvom pomoći da se okrene ova socijalna situacija u zemlji na bolje. Vašom žrtvom i vašim strpljenjem, vi doprinosite rastu vašega društva i to je ono što trebate dati svojoj državi i svome društvu. I kasnije će se situacija promijeniti, zahvaljujući vama i onda će vaša zemlja biti bolja i rasti zahvaljujući vama“. Ovime je završio svoj govor studentima, i pozvao ih da mu kažu kako se osjećaju. Par studenata izrazilo je svoje mišljenje. Neki su se pitali zašto ostati ovdje kada država ništa ne čini da zadrži mlade ljude, drugi su ispričali svoju životnu priču. Bilo je i onih koji su izrazili želju za odlaskom, ali samo kako bi stekli nova znanja i vještine, a zatim bi se vratili i primijenila stečena znanja u svojoj zemlji.

Nakon nuncija, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić također se obratio studentima i svoj govor usmjerio prema tome da ih ohrabri, nastavivši govoriti o žrtvi. Provincijal je istakako kako se bez žrtve jednostavno ne može. Tražiti samo lagodan život, prolaziti lagodno kroz život, ne ide. Završiti školovanje, usvojiti znanje i znati raditi svoj posao, to zahtjeva žrtvu. Na pitanje ostati ili otići, provincijal odgovara kako trebamo stvoriti kritičnu masu onih koji žele promjenu. Ako se svatko bude sakrivao negdje, nema promjene. „Izgrađujete tuđu zemlju, a ne izgrađujete svoju. S kim ćemo mi onda graditi? Zato je dobro da probamo graditi ovdje“, poručio je provincijal i pozvao studente da razmisle o tome jesu li se spremni žrtvovati.

Na kraju susreta, fra Joso Oršolić i fra Nikica Vujica zahvalili su se nunciju na posjeti i studentima na odazivu. Fra Nikica Vujica pozvao je studente da se pridruže misnom slavlju u ponedjeljak, 13. studenog, u Svetištu svetog Nikole Tavelića na Kovačićima u 18:00h, kako bi s blagoslovom započeli novu akademsku godinu.

Vanja Čerenić, KSA

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.