Međunarodni susret organizacija socijalnoga i omladinskog rada

Međunarodni susret organizacija socijalnoga i omladinskog rada

Objavljeno: 26.10.2017.

Međunarodni projekt razmjene iskustva stručnih osoba iz oblasti socijalnoga i omladinskoga rada, održan je u Sarajevu u periodu od 20.10.2017. do 27.10.2017. godine.

Projekt je podržan od strane Francusko-njemačkog ureda (OFAJ), a sastoji se od tri susreta na kojima učestvuje po 10 stručnjaka iz Sarajeva, Berlina i Marseja.

Cilj susreta je razmjena iskustva o metodama rada s djecom, mladima i obiteljima, razmjena ideja o razvoju potencijalnih zajedničkih projekata, te posjeta ustanova socijalne zaštite i nevladinih organizacija u kojima će imati priliku upoznati se s njihovim načinom djelovanja.

Predstavnici timova iz Berlina i Marseja su organizacije LebensWelt i Une Terre Culturelle koje imaju dugogodišnje iskustvo u implementaciji sličnih projekata.

Logističku podršku realizaciji projekta pružila je Asocijacija socijalnih radnika Kantona Sarajevo. U projekt su uključeni članovi Asocijacije socijalnih radnika Kantona Sarajevo koji dolaze iz sljedećih ustanova i organizacija:
- Odsjek za socijalni rad Fakulteta političkih nauka UNSA
- Kantonalni centar za socijalni rad, Služba Novo Sarajevo
- JU "Terapijska zajednica Kampus" Kantona Sarajevo
- Hopes and Homes for Children
- Wings of Hope

- HKO "Kruh sv. Ante"

Članovi projekta, podijeljeni u grupe, posjetili su ustanove socijalne zaštite i nevladinih organizacija kako bi se upoznali s načinom njihova djelovanja.

Tako smo imali priliku ugostiti grupu od sedam osoba, koja sudjeluje u ovome projektu. Grupu je predvodila Sandra Zaimović, članica Asocijacije socijalnih radnika Kantona Sarajevo, ispred HKO „Kruh sv. Ante”.

Sandra Zaimović je zajedno s ostalim djelatnicima „Kruh sv. Ante”, grupi predstavila rad i djelovanje Organizacije i značaj naših projekata za širu zajednicu.

Prilikom izlaganja, nastojali smo što bolje približiti projekte i aktivnosti kojima se kao Organizacija bavimo. Gostima smo poklonili ručne radove koje izrađuju klijenti u Terapijskoj zajednici „Izvor” na Plehanu, zajednici za rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, posjetili smo Centar za fizikalnu terapiju, koji pruža besplatne usluge starijim osobama bez primanja i djeci s poteškoćama u razvoju. Također smo posjetili Pučku kuhinju „Kruh sv. Ante” na Grbavici u kojoj se svaki dan podijeli oko 500 toplih obroka za najsiromašnije članove našega društva.

Projekt Međunarodni susret organizacija od iznimnog je značaja za razmjenu iskustava. Kao Organizacija, jako smo ponosni što naša djelatnica, Sandra Zaimović, sudjeluje na ovome projektu i vjerujemo da će učešće u projektu omogućiti razvoj zajedničkih projekata i uspješne suradnje u budućnosti.

KSA

DownloadSitemapLinkovi

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.