PAOLO GRIGOLATO: PRIJATELJ BIH

PAOLO GRIGOLATO: PRIJATELJ BIH

Objavljeno: 6. 11. 2017.

Dana 3. studenog 2017., HKO „Kruh sv. Ante“ posjetio je Paolo Grigolato, naš dugogodišnji dobročinitelj koji je pomagao rad Pučke kuhinje „Kruh sv. Ante“ i prijatelj Bosne i Hercegovine koji već dvadeset godina nesebično pomaže humanitarni rad za najpotrebitije.

Predsjednik je udruge Acli, Udruga katoličkih djelatnika Italije. Od 1993. do 2010. god. Udruga je radila s ciljem da ljudima u Italiji pojasne kako u BiH postoje potrebe. Od svojih članova tražili su da se odreknu jedne dnevnice na mjesečnoj razini za financiranje projekata u BiH. U to vrijeme to su bili projekti Katolički školski centar i Pučka kuhinja „Kruh sv. Ante“. Ljudi su u posljeratnom periodu, dok je trajala izvanredna situacija, većinom pozitivno reagirali i podržavali projekt. Međutim, kako je rat daleko iza nas, počelo se postavljati pitanje: postoje li u BiH još uvijek potrebe?

„Mi, kao dobri kršćani, kada vidimo da je osoba u potrebi, onda ćemo joj pomoći. Pomoći ćemo skupiti novac i dati taj novac. Međutim, čim primijetimo da više nije tako teška situacija, moramo tražiti drugoga potrebitoga, jer potreba i dalje postoji”, istakao je Paolo.

S ovim ciljem, u pratnji novinarke Francesce Bellemo, prošli je tjedan posjetio Sarajevo sa željom da vidi postoje li potrebe i dalje, i što oni kao Udruga mogu napraviti kako bi se poboljšala situacija.

Njihov cilj je napisati članak i objasniti život u Sarajevu u širem spektru od onoga što vide posjetioci kada dođu u posjetu Sarajevu, i na prvi dojam dobiju lijepu sliku izgrađenog grada i povijesnog i kulturnog središta Baščaršije, stare Sarajevske čaršije. Za većinu posjetioca, Sarajevo je Baščaršija i ništa više. Paolo želi promijeniti tu sliku i predstaviti Sarajevo i socio-ekonomsku situaciju u Sarajevu malo drugačiju od one koju posjetioci vide samo na Baščaršiji.

Drugi razlog je taj da većina djece i mladih u Italiji danas nemaju nikoga tko bi im mogao pričati o ratu, objasniti što rat znači, te mnogi mladi u Italiji na rat gledaju kao na soluciju rješavanja problema.

Naše iskustvo, ovdje u BiH, iskustvo života u ratu, pokazuje kako rat nije i ne smije biti solucija za određene probleme. Upravo je to cilj Paola, da pronađe način kako mladima i djeci, upravo kroz naše iskustvo objasniti da rat ne smije biti solucija, ne smije biti rješenje.

Tijekom svoje posjete, posjetili su razna mjesta u Sarajevu kako bi stvorili sliku današnje socio-ekonomske situacije. Prilikom razgovora s djelatnicima HKO „Kruh sv. Ante“ zanimalo ih je postoji li mentalitet pomaganja drugima, te jesmo li i u kojem smislu osjetili posljedice ekonomske krize. U našem dugogodišnjem humanitarnom radu primjetne su posljedice ekonomske krize koje su se odrazile na sve udruge koje se bave pomaganjem ljudima u potrebi. Broj donacija i donatora od tada se u velikoj mjeri smanjio.

Kao dugogodišnji prijatelj BiH, osvrnuo se na sociološke aspekte odnosa dominantne religije i suživota u Sarajevu. U tome kontekstu zaključio je kako je Sarajevo još uvijek dobrim dijelom grad u kojemu se može osjetiti vrsta suživota i zajedništva svih vjera i nacionalnosti.

Od velikoga je značaja i vrijedno svake pohvale zanimanje udruge Acli da pomogne potrebitima u Bosni i Hercegovini.

Kao Organizacija, zahvalni smo Paolu i njegovoj udruzi na svu pomoć koju su do sada pružili našem projektu Pučke kuhinje i želimo im puno uspjeha u njihovom daljnjem radu.

KSA

DownloadSitemapLinkovi

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.