Podjela higijenskih paketa Udruženju penzionera Istočna Ilidža

Objavljeno: 14. 6. 2017.

Članovi Udruženja penzionera općine Istočna Ilidža sa fra Josom Oršolić, ravnateljem HKO "Kruh sv. Ante"

Za ovogodišnji „Dana Kruha sv. Ante posjetili smo Udruženje penzionera Istočna Ilidža i ovom prilikom Udruženju smo darovali 75 higijenskih paketa.

Iz kratkog razgovora s Tanić Draganom, predsjednikom Udruženja, upoznali smo se sa teškom situacijom u kojoj se Udruženje nalazi. Udruženje penzionera općine Istočna Ilidža sastoji se od 4 mjesna udruženja. Na području općine ukupno je 3.263 penzionera od čega je njih 2.881 član Udruženja penzionera. Članarina je 3,00 KM mjesečno. Ova simbolična uplata zapravo je temelj financiranja Udruženja.

Najveći dio sredstava Udruženja odlazi obiteljima umrlih penzionera kojima Udruženje isplaćuje naknadu od 500 KM. Ukoliko ostane nešto novca, tada se dijeli jednokratna novčana pomoć penzionerima sa najnižim penzijama, a one se kreću od 160 do 300 KM. Prošle godine imali su 131 penzionera koji je umro za što je Udruženje izdvojilo 62.000 KM. Otprilike 246 penzionera dobilo je jednokratnu novčanu pomoć, a izdvojeno je 30.000 KM.

Općina godišnje pomaže Udruženje sa 7.500 KM, no to je kažu jako malo, jer Udruženje ima i svojih troškova administracije, tako da se najvećim dijelom financiraju članarinama penzionera.

Prije dvije godine Udruženje je pokrenulo anketu Strategije razvoja penzionera na općini Istočna Ilidža u koju je bilo uključeno 2.722 penzionera. Anketa je pokazala kako je najveći broj penzionera s najnižom penzijom u iznosu od 168 KM do 250 KM, a riječ je o ljudima koji su napunili 15, 18 do 20 godina radnog staža. Obično ti penzioneri stalno posjećuju i traže pomoć od Udruženja. Udruženje pomaže koliko može.

Anketa također pokazuje kako 41% penzionera prima 160 do 300 KM, dok je 43% onih čije se penzije kreću od 300 do 460 KM. Najmanje je penzionera čije penzije iznose preko 600 do 1.000 KM, njih je svega 3%.

Penzije su jako niske i spod svakog kriterija. Riječ je zapravo o preživljavanju jer jasno je da čovjek ne može preživjeti sa 160 KM mjesečno.

Da sve ne bi bilo tako crno, predsjednik nam je opisao kako Udruženje još pomaže penzionere: osiguravaju nabavku ogrjeva za otprilike 100 do 150 penzionera, nudeći im povoljnije cijene ili plaćanje na rate. Udruženje također organizira banjsko lječenje gdje imaju ugovor sa određenim banjama koje penzionerima nude 10% jeftiniju kartu. Također, često se organiziraju i jednodnevni izleti kako bi se malo podružili i proveselili. No, kako navedeno financiraju penzioneri sami, dok Udruženje samo organizira događaj, na ove izlete idu samo oni koji svojom penzijom to mogu priuštiti.

Udruženje je zahvalilo HKO „Kruh sv. Ante na dodjeljenoj pomoći i poručili su kako će primljenu pomoć podjednako podijeliti na mjesna udruženja.

Vanja Čerenić, KSA

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.