Fondacija "Bauern helfen Bauern" posjetila HKO Kruh sv. Ante

Objavljeno: 21.12.2018.

Advent je vrijeme bliže pripreme za Božić kada se dijele darovi i kada i sami nastojimo učiniti nešto lijepo i dobro kako za drugoga tako i za vlastitu dušu!

Tako su nam, ovih dana u posjetu došla dva vrlo važna gospodina Fondacija "Bauern helfen Bauern" - Salzburg/Bratunac, prijatelji Srebrenice - Bratunca i cijele Bosne: Graf Labdolf Revertera i Johnannes Fürst von Orsini Rosenberg. Njihov suradnik, prevodilac i savjetnik u BiH je Namir Porić.

Glavni povod ovoga susreta je razgovor o vjernicima župe Zvornik - Srebrenica, Franjevačkoj ljetnoj školi, Međunarodnoj likovnoj koloniji i drugim projektima u okviru ideje o Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje.

Članovi Fondacije s velikom pažnjom i oduševljenjem su saslušali povijest franjevačke prisutnosti u Srebrenici kao i na cijelom području Bosne i Hercegovine, te jedan novi pogled na ovo vrijeme, naše sivilo i što bi za žitelje Srenjeg Podrinja značio njihovo ponovno vraćanje i rekonstrukcija crkava i samostana!

Sama Srebrenica bi ponovno postala uzor suživota i mira, mjesto dijaloga i pomirenja, a ne kamen spoticanja i mjesto zločina, kakva je uloga prati već nekoliko desetljeća pa možda i više.

Drugi dan svoje posjete naši prijatelji i veliki dobročinitelji su posjetili HKO “Kruh Sv. Ante” u Sarajevu. Najprije smo im prezentirali svoje projekte i prisutnost Kruha sv. Ante od 1992., pa na ovamo kao i ulogu Kruha sv. Ante u povijesti franjevačke provincije Bosne Srebrene. Gosti su se vrlo živo zanimali za suradnju Kruha i Caritasa, te o načinu rada ove naše institucije. Ugodno su bili iznenađeni kada smo im kazali da egzistiramo samo uz Božju providnost i zahvaljujući dobrim ljudima te da svakodnevno u svojim projektima imamo na brizi i do 2.000 ljudi. Ovo je stvarno vrijedno pažnje i poštovanja, kao i stoljetna prisutnost franjevaca na ovim prostorima, koji su preživjeli i nadživjeli sve mijene i promjene, zaključili su naši prijatelji!

Nakon susreta s djelatnicima i posjeta nekim projektima, napose Franjevačkom studentskom domu i pučkoj kuhinji na Kovačićima, naši gosti su nam zaželjeli sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu s nadom i vjerom u ljepšu budućnost za sve ljude naše domovine Bosne i Hercegovine.

Fra Joso Orsolić, ravnatelj HKO „Kruh sv. Ante“ i župnik Župe Zvornik - Srebrenica

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.