MLADI PODIJELILI HUMANITARNU POMOĆ STARIJIM OSOBAMA

Objavljeno: 19.10.2018.

Volonteri i volonterke HKO "Kruh sv. Ante" su tijekom svibnja i lipnja ovegodine vrijedno radili na prikupljanju humanitarne pomoći za starije osobe koje su socijalno ugrožene iz svojih župa i općina, a to su: Busovača, Jajce, Kreševo, Novi Travnik, Sarajevo, Tuzla, Vareš, Visoko, Vitez i Zenica. Humanitarnom kampanjom 65+ razloga za život, mladi su radili na prikupljanju sredstava za starije osobe, ali su također kroz ovu kampanju željeli pokazati javnosti da starije osobe nisu zaboravljene i da mladi i društvena sredina mogu učiniti puno toga kako bi njima omogućili dostojanstvenu starost.

Kako bi vidjeli u kakvim uvjetima žive starije osobe diljem naše zemlje i što im je najpotrebnije, mladi su najprije otišli u posjete i razgovarali sa starijima o njihovoj svakodnevnici i njihovim poteškoćama. Pitali smo ih što im je najpotrebnije i kako im mi mladi možemo pomoći, na što su većinom odgovarali da su presretni što smo im došli i popričali s njima, ali i da bi im dobro došlo malo hrane i kućnih potrepština. Većina ih je bolesna i ono malo primanja što imaju troše na lijekove, žive u trošnim kućicama, neki čak i bez struje i vode. Ove posjete su izazvale jos veće emocije i motivaciju u mladima da počnu s ovom humanitarnom kampanjom i barem nakratko olakšaju svakodnevnicu starijima osobama. Od prikupljenih sredstava, mladi su podijelili pakete hrane i higijene starijim osobama, kupljeni su im potrebni lijekovi kao i kućne potrebštine.

Volonterka Marija podijela je svoje utiske s posjete starijim osobama:

„U vrijeme koje nam donosi hladne zimske dane, kada su svi u utrci da se što više spreme za neprobojne puteve i debele minuse, mi volonteri/ke mislili smo na one koji za to više nemaju snage. Noge su ih izdale, a preko njihovih ruku je prešlo toliko tereta da nema više snage ni za plodove jeseni, ali kada vas prazan džep i gladan stomak natjeraju, tada Bog daje snagu. Zaputili smo se ovaj put u njihove domove punih ruku, a dočekani s istom milošću kao i onda kada smo im prvi put došli u posjetu.

"Hvala vam što ste nas se sjetili, hvala vam što ste nam došli, al' nek ste vi nama došli pa taman i da niste ništa donjeli! Nama je dovoljno i ono što imamo, nek Bog da zdravlja da proživimo ovo dana što je ostalo a za ostalo ćemo lako..." riječi su bake Kate koja nas je primila u svoj skromni dom i napunila nas pozitivnom energijom i snagom i voljom da se i dalje nastavimo baviti humanitarnim radom i pomogati našim najstarijim članovima društva.“

Ivana Radić, volonterka KSA

DownloadSitemapLinkoviDoniraj

“Kruh sv. Ante” - humanitarno-karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene.